Przejdź do menu głównego
Przejdź do treści
Przejdź do wyszukiwarki
Przejdź do menu dodatkowego
Skróty klawiszowe:
Skróty klawiszowe:
Strona główna » Aktualności » Majówka w Starożytnej Osadzie w Nowej Słupi. Smaki i potrawy starożytnych hutników.
Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi zaprasza na Majówkę w Starożytnej Osadzie - Smaki i potrawy starożytnych hutników.
W programie:
• Kuchnia barbarzyńska i rzymska
• Wytop żelaza w piecu dymarskim
• Wypalanie węgla w mielerzu
• Garncarstwo przeworskie
• Wieszczka wandalska i wywar z kociołka
29 kwietnia sobota
10:00 – 18:00 Smaki i potrawy starożytnych hutników Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu • Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna ze słoniną, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kasza orkiszowa • Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?
10:00 – 18:00 Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego. Wygrzewanie kotlinki
10:00 - 18:00 Budowa mielerza do wypału węgla drzewnego w niedzielę
10:00 – 18:00 Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole
10:00 – 18:00 Wieszczka wandalska i wywar z kociołka Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu KGW Paprotki i regionalne potrawy
30 kwietnia niedziela
10:00 – 18:00 Smaki i potrawy starożytnych hutników Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu • Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kawa orkiszowa • Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?
10:00 – 18:00 Starożytny proces wytopu żelaza w piecu dymarskim
17:00 Rozbicie pieca dymarskiego i wstępna obróbka kowalska łupki żelaznej
10:00 – 18:00 Wypał węgla drzewnego w mielerzu
10:00 – 18:00 Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole
10:00 – 18:00 Wieszczka wandalska i wywar z kociołka Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu KGW Paprotki i regionalne potrawy
1 i 2 maja poniedziałek i wtorek
10:00 – 18:00 Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego.
Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią
3 maja środa 10:00 – 18:00
Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego.
Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią Prażak – obróbka cieplna rudy
Bilet wstępu 15 zł, ważny na wszystkie dni Majówki
czytano: 144 razy
autor: nowaslupia.pl
data dodania: 2023-04-19 09:51:55
Gmina Nowa Słupia położona jest w północnej części województwa świętokrzyskiego i we wschodniej części ziemskiego powiatu kieleckiego. GMINA NOWA SŁUPIA to miejsce o niezwykle bogatej historii, tradycji, pełne malowniczych krajobrazów ...
Nowa Słupia - stolica gminy jest centrum usługowo-handlowym zarówno dla mieszkańców gminy jak i dla turystów odwiedzających Góry Świętokrzyskie. Nowa Słupia zlokalizowana jest u podnóża Góry Święty Krzyż stanowi jeden z ...
Miejscowość Nowa Słupia słynie z odbywającej się dorocznie imprezy zwanej "Dymarki Świętokrzyskie", w czasie których organizowany jest pokaz wytopu żelaza z rudy metodą stosowaną przeszło 2000 lat temu.
Przewiń stronę do początku"